top of page
  • Writer's pictureLa Geganta

Isop i les curses de llapis


Isop, a part de ser el nom que designa una planta medicinal amb propietats antibacterianes, antiinflamatories, diürètiques, antiespasmòdiques, regeneratives, antisèptiques, nootròpiques, sedants i antipirètiques és el nom d'un escriptor grec que va viure entre el final del segle VII aC i el principi del segle VI aC, probablement a la regió de Frígia.


Isop escrivia faules. Les faules es basen en històries simples protagonitzades per animals, i tenen un missatge moral clar. Molt clar. Tan clar que espanta. Tot i que ben mirat, no sé què és pitjor, si l'alliçonament moral explícit, o el que funciona de forma indirecta. En fi: aquí l'objectiu és fomentar determinades virtuts o aconsellar com s'ha de comportar una persona en la vida quotidiana.


Divendres passat vam explicar La llebra i la tortuga, una faula clàssica que Isop va recollir i que s'ha versionat posteriorment infinites vegades. Una tortuga desafia a una llebre a una cursa. La llebre, convençuda de que guanyarà, s'atura a mig camí a fer la migdiada, però dorm massa i quan es desperta descobreix que la tortuga ja ha arribat a la meta. Ergo: fermesa, perseverància, treball, vigilar molt amb l'excés de confiança, l'orgull i la mandra i no refiar-se de les pròpies virtuts.


Després de la faula vam fer curses de llapis (que també es poden fer amb bolígrafs). Aquest era un dels jocs amb el que ens entreteníem a l'escola quan jo era petita. S'avança sobre el paper de la següent manera: el llàpis se sosté per dalt i amb un sol dit i per fer que guixi s'inclina una miqueta de manera que tot sol fa un guixot al paper. És difícil controlar-ne la llargada, però la direcció es pot controlar més o menys. Els participants de la cursa van fent "guixots" per torns i mirant de mantenir-se a dins del camí -que s'ha dibuixat prèviament. Cada vegada que es fa un guixot, es marca amb un puntet el lloc fins on s'ha arribat. Si per error se surt del camí, la tirada següent no és des de fora sinó des de l'últim punt dibuixat a dins del camí. Guanya, és clar, el que arriba primer. I aquí no s'adorm ningú.







27 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page